Vlaanderen laat drugsverslaafde gevangenen niet aan lot over

Door Sophie De Wit op 13 november 2017, over deze onderwerpen: Drugs, Zesde staatshervorming, Justitie, Gevangenissen
Gevangene

Dit jaar werden de gemeenschappen bevoegd voor de begeleiding van drugsverslaafde gevangenen. Het sein voor Vlaanderen om extra te investeren in de centrale aanmeldpunten voor drugsverslaafden (CAP’s). De Brusselse en Waalse gevangenissen hinken echter achterop. Zij laten verslaafde gevangenen aan hun lot over. “Nochtans is hulp aan deze kwetsbare groep belangrijk”, zegt Kamerlid Sophie De Wit. “Vroeg of laat worden zij immers weer vrijgelaten in onze maatschappij.”

Het totale gebrek aan aandacht voor deze problematiek in de Franstalige gevangenissen staat in schril contrast met het Vlaamse beleid. De Vlaamse Regering zorgde niet alleen voor voldoende budget om de bestaande CAP’s dit jaar over te nemen, maar breidde hun werking zelfs uit. Ook gevangenen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen er nu terecht. In Brussel lopen er gesprekken om volgend jaar een gelijkaardig model te introduceren. Maar in Wallonië is een oplossing niet meteen in zicht.

De drugsproblematiek in de Belgische gevangenissen is nochtans groot. Tussen 2011 en 2015 zochten maar liefst 6.243 gevangenen hulp. Stuk voor stuk mensen die aan hun verslaving proberen te werken. “Hen daarbij ondersteunen, is voor Vlaanderen een logische, sociale reflex”, besluit Sophie De Wit. “Daar kunnen de andere landsdelen een voorbeeld aan nemen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is