Kamerlid, burgemeester en geëngageerde mama
In 2010 werd Sophie De Wit verkozen als Kamerlid, waar zij in 2014 en 2019 ook werd herkozen.
Aan die verkiezing ging een lange politieke carrière vooraf. Sinds 2000 is Sophie gemeenteraadslid in haar geboortedorp Aartselaar, sinds 2005 voor de N-VA. In 2009 werd ze van op een onverkiesbaar geachte plaats verkozen als Vlaams Parlementslid. Na de val van de toenmalige federale regering in 2010 maakte Sophie de overstap naar de federale Kamer. Daar houdt Sophie zich hoofdzakelijk bezig met Justitie. In 2023 werd ze aangeduid als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Seksueel Misbruik in de kerk.
Sedert 2012 is ze daarnaast ook burgemeester van Aartselaar.
Passie voor strafrecht
Sophie studeerde rechten aan de KU Leuven en volgde daarna een bijkomend jaar strafrecht in Parijs. Na deze studies ging ze als advocate aan de slag. Net daarom was de overstap in 2010 van het Vlaams Parlement naar de Kamer ook een logische stap. Sophie volgt daar nu de Kamercommissie Justitie op en specialiseert zich vooral in het strafrecht, de strafuitvoering, het gevangeniswezen en drugsbeleid. Daarnaast is Sophie commissievoorzitter van de Kamercommissie Verzoekschriften. In het verleden zetelde zij ook in de tijdelijke commissies voor Terreurbestrijding, Kazachgate en Seksueel Misbruik in de kerk.
Commissievoorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Seksueel Misbruik in de kerk
In het najaar van 2023 richtte de Kamer een parlementaire onderzoekscommissie rond Seksueel Misbruik in de kerk op. De onderzoekscommissie kwam er naar aanleiding van de VRT-reportage 'Godvergeten', die aantoonde dat nog vele slachtoffers in de kou blijven staan. Sophie De Wit werd aangeduid als voorzitter van deze belangrijke onderzoekscommissie. Voor Sophie staan de slachtoffers centraal in deze commissie. De fouten uit het verleden onderzoeken en vermijden dat die in de toekomst opnieuw kunnen gebeuren is het eerste werk. De rechten van slachtoffers verbeteren stond ook al in het eerdere parlementair werk van Sophie centraal.
De commissie heeft een strakke deadline, want tegen eind maart 2024 moeten de aanbevelingen al klaar zijn. Vast staat dat het werk dan niet klaar zal zijn en er volgende legislatuur hard zal moeten gewerkt worden om de aanbevelingen ook in praktijk te brengen.
Eerste vrouwelijke burgemeester van Aartselaar
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde de N-VA in Aartselaar een zeer knappe score van 36,4%, waarmee de N-VA de grootste partij werd. Lijsttrekker Sophie De Wit werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de gemeente. Samen met een ruim N-VA-college en met coalitiepartner sp.a-Groen ging ze aan de slag. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd het goede beleid beloond door de kiezer met een absolute meerderheid voor de N-VA: 45,8%. Sophie behaalde met 2.537 voorkeurstemmen een formidabele score. Dankzij deze uitslag werd de goede samenwerking met Groen in Aartselaar verder gezet.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 hoopt Sophie haar werk verder te mogen zetten. Ze is aangeduid als lijsttrekker voor de N-VA in Aartselaar.
Aandacht voor gezin en sociaal welzijn
Sophie combineert de politiek met een kroostrijk gezin. Samen met haar partner Dirk is ze de trotse ouder van Loïc (2009), Emma (2011) en de tweeling Isabeau en Arthur (2012). Voor Sophie staat haar gezin centraal in haar doen en laten. In de weinige vrije tijd die haar daarnaast nog rest, staat ze graag op een padelveld.
Sophie is ook zeer sociaal bewogen. Als zus van een blinde broer is aandacht voor mensen met een beperking zeer belangrijk voor haar. Als mama van vier kinderen kent ze de noden van jonge gezinnen en begrijpt de uitdaging in de combinatie van werk en gezin. Als advocate werd ze dan weer geconfronteerd met de nood aan goede hervormingen voor Justitie. Als burgemeester ten slotte is het bij elkaar brengen van mensen en het werken aan gemeenschapsvorming een belangrijk uitgangspunt voor haar.