Sophie De Wit

KAMERLID, BURGEMEESTER EN GEËNGAGEERDE MAMA VAN 4

In 2010 werd Sophie De Wit verkozen als Kamerlid, waar zij in 2014 en 2019 ook werd herkozen.

Aan die verkiezing ging een lange politieke carrière vooraf. Sinds 2000 is Sophie gemeenteraadslid in haar geboortedorp Aartselaar, sinds 2005 voor de N-VA. In 2009 werd ze van op een onverkiesbaar geachte plaats verkozen als Vlaams Parlementslid. In haar jaar in het Vlaams Parlement volgde Sophie mobiliteit en openbare werken, welzijn en leefmilieu op. Na de val van de toenmalige federale regering in 2010 maakte Sophie de overstap naar de federale Kamer.  Daar houdt Sophie zich hoofdzakelijk bezig met justitie. Sedert 2012 is ze daarnaast ook burgemeester van Aartselaar.

Passie voor strafrecht

Sophie studeerde rechten aan de KULeuven en volgde daarna een bijkomend jaar strafrecht in Parijs. Na deze studies ging ze als advocate aan de slag. Net daarom was de overstap in 2010 van het Vlaams Parlement naar de Kamer ook een logische stap. Sophie volgt daar nu de Kamercommissie Justitie op en specialiseert zich vooral in het strafrecht, de strafuitvoering en het gevangeniswezen. Daarnaast is Sophie commissievoorzitter van de Kamercommissie Verzoekschriften. In het verleden zetelde zij ook in de tijdelijke commissies voor Terreurbestrijding, Kazachgate en Seksueel Misbruik in de kerk.

Eerste vrouwelijke burgemeester van Aartselaar

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde de N-VA in Aartselaar een zeer knappe score van 36,4%, waarmee de N-VA de grootste partij werd. Lijsttrekker Sophie De Wit werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de gemeente. Samen met een ruim N-VA-college en met coalitiepartner sp.a-Groen ging ze aan de slag. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd het goede beleid beloond door de kiezer met een absolute meerderheid voor de N-VA: 45,8%. Sophie behaalde met 2.537 voorkeurstemmen een formidabele score. Dankzij deze uitslag werd de goede samenwerking met Groen in Aartselaar verder gezet.

Aandacht voor gezin en sociaal welzijn

Sophie combineert de politiek met een kroostrijk gezin. Samen met haar partner Dirk is ze de trotse ouder van Loïc (2009), Emma (2011) en de tweeling Isabeau en Arthur (2012). Voor Sophie staat haar gezin centraal in haar doen en laten. In de weinige vrije tijd die haar daarnaast nog rest, staat ze graag op een tennisveld.

Sophie is ook zeer sociaal bewogen. Als zus van een blinde broer is aandacht voor mensen met een beperking zeer belangrijk voor haar. Als mama van vier jonge kindjes kent ze de noden van jonge gezinnen en begrijpt de uitdaging in de combinatie van werk en gezin. Als advocate werd ze dan weer geconfronteerd met de nood aan goede hervormingen voor Justitie. Als burgemeester ten slotte is het bij elkaar brengen van mensen en het werken aan gemeenschapsvorming een belangrijk uitgangspunt voor haar.

 

Meer info over Sophie vindt u ook op de N-VA-website en op één van haar facebookpagina's of Twitter.

Wil u mij contacteren?

sophie.dewit [at] n-va.be
http://www.sophiedewit.be
https://www.facebook.com/Sophie-De-Wit-165796101293

https://twitter.com/DeWitSophie

 

Medewerkers

Bart Lambrecht

Parlementair medewerker

Willem Wevers

Parlementair medewerker