Strafuitvoering nog maar eens uit de bocht

Door Sophie De Wit op 14 juni 2018, over deze onderwerpen: Politie, Justitie, Gevangenissen
Man achter tralies

“Opnieuw worden we geconfronteerd met een gedetineerde die geregistreerd staat als geradicaliseerd én in het verleden al meermaals zijn voorwaarden voor gunstmaatregelen schond. Wanneer zal justitie nu eindelijk stoppen met dergelijke gevaarlijke personen tijdelijk in vrijheid te stellen?” vraagt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit zich af.

Na een klopjacht van 30 uur kon de geradicaliseerde gevangene Abdelouafi T. dinsdagavond 12 juni weer worden ingerekend. Hij genoot van ‘beperkte detentie’, maar keerde niet tijdig terug naar de gevangenis. Zijn leven samengevat: een zware crimineel wiens gevangenisstraf nog tot 2024 loopt, gekend als gewelddadige probleemmaker in elke gevangenis waar hij passeerde, geradicaliseerd én propagandist van zijn extremistisch gedachtengoed, bevriend met bekende terroristen als Nizar Trabelsi en Mehdi Nemmouche… Hij verknoeide reeds eerdere kansen om zijn reclassering voor te bereiden, knipte zijn enkelband door, dreigde hij ermee om de politieagenten die hem moesten arresteren af te knallen…

“Ik begrijp niet dat zo iemand toelating krijgt om via het systeem van de beperkte detentie de gevangenis te verlaten. We moeten te allen tijde scenario’s zoals in Luik vermijden. Het voorbereiden van gedetineerden op hun vrijlating is zeer belangrijk en is een noodzakelijke stap voor hun re-integratie in de samenleving, maar dat mag uiteraard nooit ten koste gaan van de veiligheid. Want dat moet toch altijd de eerste bekommernis zijn”, vindt Sophie De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is