Sophie De Wit over minnelijke schikking Dominique Leroy: “Deal ruikt naar klassenjustitie”

Door Sophie De Wit op 1 juli 2020, over deze onderwerpen: Justitie
Sophie De Wit

“De schikking die voormalig Proximus-CEO Dominique Leroy treft voor de verkoop van haar aandelen met voorkennis, ruikt naar klassenjustitie.” Voor Kamerlid Sophie De Wit wringt de deal, vooral omdat hij zo snel gesloten werd. Het argument dat veelal wordt gebruikt om een minnelijke schikking te rechtvaardigen, het risico op verjaring, speelt volgens De Wit niet in deze zaak “Op deze manier kan mevrouw Leroy gewoon verder en voor een andere topjob gaan. Ze koopt een zwaard van Damocles af. En dat is natuurlijk niet iedereen gegeven.”

Minnelijke schikking heeft voordelen wanneer verjaring dreigt

Sophie De Wit is niet tegen het systeem van minnelijke schikking. Het heeft volgens De Wit wel degelijk een aantal voordelen. Bij complexe vermogensmisdrijven, waar de verjaring dreigt, is het een manier om straffeloosheid tegen te gaan. “Zonder dat de schuld van de verdachte effectief bewezen wordt, kan de overheid toch een geldsom recupereren. Dat bedrag staat in verhouding met de zwaarte van het misdrijf en bevat tevens de ontvangen vermogensvoordelen en gemaakte gerechtskosten.”

Kind niet met badwater weggooien

De deal die Leroy sloot, mag geen aanleiding zijn om het kind met het badwater weg te gooien, vindt De Wit. “We moeten bekijken hoe we het systeem nog verder kunnen verfijnen, maar deze zaak nu aangrijpen om het hele systeem van de minnelijke schikking op de schop te gooien, gaat te ver.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is