Zo zal de federale gerechtelijke politie van Brussel niet meer elk strafonderzoek kunnen doen. Voor strafzaken is de achterstand het grootst voor economisch-financiële en fiscale criminaliteit. Nochtans werd in het regeerakkoord aangekondigd dat de strijd tegen fiscale fraude prioriteit is.

Sophie De Wit: “Al te vaak minnelijke schikking vergroot onrechtvaardigheidsgevoel”

“De achterstand neemt zo’n dramatische proporties aan in het gerechtelijk arrondissement Brussel dat er door het terrein keuzes gemaakt moeten worden. Onvermijdelijk kom je dan op het einde vaak uit bij de minnelijke schikking als uitkomst, wat ook een onrechtvaardigheidsgevoel oproept”, stelt Sophie De Wit. “Wij vragen al lang dat er stevig geïnvesteerd wordt in de federale gerechtelijke politie. Zij worden nu al te vaak stiefmoederlijk behandeld.”

Kristien Van Vaerenbergh: “Recht op eerlijk proces komt in het gedrang”

“De achterstand in het gerechtelijk arrondissement Brussel heeft niet maar één oorzaak en bijgevolg ook geen simpele oplossing. Maar het is de hoofdstad van Europa onwaardig dat het jaren duurt voor sommige zaken behandeld worden”, voegt Kristien Van Vaerenbergh toe. “Het recht op een eerlijk proces komt daarmee in het gedrang.”

Onderwerpen