Na de winkeldeuren, openen nu ook de gevangenispoorten

Door Sophie De Wit op 1 december 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie, Gevangenissen, Coronacrisis
prikkeldraad bij gevangenis

De federale minister van Justitie wil er net als tijdens de eerste coronagolf voor zorgen dat er minder gedetineerden in de gevangenis zitten. Dat is niet naar de zin van Kamerlid Sophie De Wit. “De strafuitvoering komt opnieuw on hold te staan.”

Het wetsontwerp voor het invoeren van corona-maatregelen werd vandaag besproken in de commissie Justitie. Net zoals tijdens de eerste golf heeft één van de maatregelen betrekking op de strafuitvoering en wil de minister van Justitie er opnieuw voor zorgen dat er minder gedetineerden in de gevangenis zitten.

Groter veiligheidsprobleem

Dat is niet naar de zin van de justitiespecialist van de N-VA, Sophie De Wit. “Gevangenen wiens straf binnen dit en zes maanden ten einde loopt, zullen zo goed als automatisch vrij komen na een beslissing van de gevangenisdirecteur. Er gelden slechts minieme voorwaarden, zoals het hebben van onderdak en voldoende bestaansmiddelen. We moeten toch echt opletten dat we geen groter veiligheidsprobleem creëren dan dat men nu wil oplossen…”

Corona uit de gevangenis houden

Daarnaast wordt het ook mogelijk om lopende gevangenisstraffen op te schorten voor een periode van minimum twee maanden. Dat smaakt Sophie De Wit al helemaal niet. “Als er nu één goede manier is om corona uit de gevangenissen te houden, dan is het door te veel komen en gaan te vermijden. En nu voert men een nieuwe strafuitvoeringsmodaliteit in, die ervoor zorgt dat meer gedetineerden de gevangenis kunnen verlaten om later weer binnenkomen, mogelijk besmet met het coronavirus.”

Zeven maanden verloren

De maatregelen komen grotendeels overeen met de regels die in het voorjaar werden uitgevaardigd. En net dat maakt het voor Kamerlid De Wit helemaal onmogelijk om hier haar steun voor uit te spreken: “Er zijn zeven maanden verloren gegaan om werk te maken van extra capaciteit, door bijvoorbeeld leegstaande Nederlandse gevangenissen te huren, wat ook zonder corona een goed idee zou zijn trouwens. De strafuitvoering komt opnieuw on hold te staan, hoewel het om een kerntaak van de overheid gaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is