Eigenaars en huurders binnenkort beter beschermd tegen krakers

Door Sophie De Wit op 15 maart 2017, over deze onderwerpen: Illegaal wonen, Justitie, Verandering
kraakpand

De N-VA is samen met de andere federale meerderheidspartijen - Open Vld, CD&V en MR - tot een akkoord gekomen over een betere juridische aanpak van de kraakproblematiek. “We gaan de burgerlijke procedure versterken en ervoor zorgen dat je kraken ook strafrechtelijk kan vervolgen”, zo vat Kamerlid Sophie De Wit de principes van het akkoord samen. De uitwerking ervan gebeurde in nauw overleg met het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Om de burgerlijke procedure te versterken, wordt de rol van de vrederechter vergroot en wordt het ook mogelijk gemaakt om die procedure sneller af te werken. Daarnaast wordt kraken een klachtmisdrijf, dat strafrechtelijk beteugeld kan worden als iemand een klacht indient. Bij klacht door een benadeelde zal de procureur een procedure kunnen starten om de krakers uit het pand te laten verwijderen. Op die manier worden eigenaars en huurders veel beter beschermd en maken we komaf met de juridische grijze zone die vandaag bestaat rond inbraak, kraken en woonstschennis.

Sneller optreden

“De politie kan voortaan sneller optreden tegen krakers. Ze hoeft dus geen twee weken meer te wachten, zoals nu het geval is. Dat zijn kafkaiaanse toestanden die geen mens begrijpt. Iedereen vindt het de logica zelve dat je van andermans spullen afblijft. Dat geldt vanaf nu dus ook voor je eigen woning”, besluit De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is