Een straf hoort een straf te zijn

Door Sophie De Wit op 2 mei 2018, over deze onderwerpen: Justitie
opiniestukIs het discriminerend om voor te stellen om snelrecht toe te passen bij bewezen feiten door asielzoekers?

“Een straf hoort een straf te zijn.” Kamerlid Sophie De Wit betreurt dat veroordeelden tot drie jaar gevangenisstraf, in de praktijk minder dan een derde van hun straf dienen uit te zitten. “De correcte uitvoering van een straf staat duidelijk als doelstelling in het regeerakkoord en we roepen dan ook op dat dit nagestreefd wordt”, zegt Kamerlid De Wit.

Sneller vrij

Sophie De Wit reageert daarmee op de berichtgeving over de moord op een gevangenisverpleegster. Een van de verdachten was in 2017 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Die straf werd automatisch verminderd tot acht maanden, maar zelfs die moest de man niet uitzitten. De minister van Justitie Geens heeft immers een richtlijn uitgevaardigd waardoor veroordeelden tot drie jaar gevangenisstraf sneller vrijkomen dan de standaard van een derde.

Onbegrijpelijk

Kamerlid De Wit vindt het jammer dat die maatregel van minister Geens niet tijdelijk is gebleven. “Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf? Een straf hoort een straf te zijn. Voor de samenleving is het al onbegrijpelijk dat iemand voor een agressieve homejacking maar een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd, laat staan dat men dan al na vier maanden kan vrijkomen”, besluit Sophie De Wit.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is