CdH en PS houden definitieve oplossing rond kraken tegen

Door Sophie De Wit op 13 juli 2017, over deze onderwerpen: Justitie
Gekraakt pand

De kogel was bijna door de kerk. Kraken zou, in de brede zin van het woord, strafbaar worden. De nieuwe wetgeving zou het bezetten van andermans woning onmiddellijk strafbaar maken. Het wetsvoorstel werd artikelsgewijs goedgekeurd, maar komt er nog niet. Het cdH en de PS hielden het namelijk tegen op basis van enkele technische aspecten.

Volgens de bestaande regeling moet de eigenaar een lange procedure opstarten bij de vrederechter. En zelfs met een kortgedingprocedure kan het lang duren voor hij weer in zijn woning kan. De politie heeft namelijk een huiszoekingsbevel nodig. “De frustratie van eigenaars is dan ook volledig te begrijpen. Het kraken van een bewoond pand zonder toestemming van de bewoner of eigenaar, kan niet”, zegt Kamerlid Sophie De Wit.

In de nieuwe wetgeving wordt het begrip ‘woonstschennis’ uitgebreid. Daardoor kan de politie het kraken vaststellen én het pand onmiddellijk binnengaan om een einde daaraan te maken. Ook de burgerlijke procedure wordt versneld.

Nodeloos vertragingsmanoeuvre

Helaas vroegen het cdH en de PS een tweede lezing van het wetsvoorstel aan op basis van enkele technische aspecten. Daardoor is het nu nog tot na de zomer wachten voor er een einde komt aan de gebrekkige regeling rond kraken. De Wit betreurt dat uitstel: “Niets meer en niets minder dan een nodeloos vertragingsmanoeuvre dat volledig losstaat van de realiteit. Zo waagde de PS het zelfs om het Gentse kraakvoorbeeld een ‘fait divers en een karikatuur’ te noemen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is