
Ter vergelijking: in de meeste andere steden nam het aantal steekpartijen af tussen 2022 en 2023. Over heel het land gaat het om een daling van 830 naar 707 incidenten. “Ik pleit voor een geïntegreerde aanpak om het messengeweld in onze steden een halt toe te roepen. Vooral in de hoofdstad is het hoog tijd voor een nultolerantiebeleid voor messenbezit, met gerichte controles in risicowijken en hoge geldboetes”, zegt De Wit.
Scherpe reactie is nodig
Uit de cijfers blijkt ook dat in zowat twaalf procent van de gevallen de verdachte minderjarig is. Opvallend en zorgwekkend is ook het aandeel niet-Belgische verdachten bij messengeweld. In 2022 ging het in 195 van de 534 gevallen om een niet-Belgische verdachte, dat is bijna 37 procent. In 2023 waren er 149 niet-Belgen op 373 geregistreerde verdachten, goed voor 40 procent.
“De cijfers tonen aan dat we ook de rol van migratie en integratie in deze problematiek niet mogen onderschatten. We moeten aan nieuwkomers zeer duidelijk maken dat het dragen en gebruik van messen op straat onaanvaardbaar is”, aldus De Wit. “Niet-Belgische daders van zware steekincidenten moeten hun verblijfsrecht verliezen en hun straf uitzitten in hun land van herkomst”, besluit De Wit.