Strengere en effectieve straffen voor verkrachters

Door Sophie De Wit op 8 januari 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid
Geboeid man achter tralies

“Ik verwacht meer daadkracht van een minister van Justitie.” Kamerlid Sophie De Wit wil strengere en effectieve straffen voor wie veroordeeld wordt voor zedenmisdrijven. Aanleiding is de straf met uitstel die een Gentse toneelleraar kreeg nadat hij jarenlang minderjarigen misbruikte. De leraar zal dus geen dag in de gevangenis doorbrengen. “Zedenmisdrijven zijn zeer ingrijpend voor het slachtoffer, dat vaak voor het leven wordt getekend. De maatschappij aanvaardt niet langer dat dergelijke misdrijven geen effectieve en strenge straf tot gevolg hebben”, zegt Kamerlid De Wit.

Minister ontloopt verantwoordelijkheid

In de laatste weken en maanden waren er herhaaldelijk berichten over daders die zedenmisdrijven zoals een verkrachting of aanranding pleegden en er vanaf kwamen met slechts een straf met uitstel of zelfs de gunst van de opschorting. Afgelopen weekend kwam het verhaal van tienerpooier ‘Moreno’ onder de aandacht. Hij werd veroordeeld tot zes jaar cel, maar heeft daarvan amper in de gevangenis gezeten. “Minister Geens schuift in deze elke verantwoordelijkheid van zich af. Nochtans bepaalt hij de richtlijnen en wetten die door de magistratuur worden toegepast. Ik zou van een minister van Justitie toch meer daadkracht verwachten,” zegt Sophie De Wit.

Algemene strafverzwaring voor zedenmisdrijven

Sophie De Wit pleit namens de N-VA voor een algemene strafverzwaring voor zedenmisdrijven zoals verkrachting, kinderprostitutie en aanranding van de eerbaarheid. Zo’n verzwaring zou een straf met uitstel zo goed als uitsluiten en ook de gunst van opschorting afschaffen. Bovendien wil de N-VA al lang een verstrenging van de wet-Lejeune, waardoor voorwaardelijk vrijkomen na één derde van hun gevangenisstraf zoals Moreno, niet langer mogelijk zal zijn. “Onze voorstellen liggen klaar. Als minister Geens het echt meent, kunnen hij en zijn partij onze voorstellen steunen,” besluit Sophie De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is