Sophie De Wit: “Vincent Van Quickenborne wordt de minister van Straffeloosheid en Gebroken Beloften.”

Door Sophie De Wit op 17 juni 2022, over deze onderwerpen: Justitie
Sophie De Wit

Bij zijn aantreden schuwde minister van Justitie Van Quickenborne de grote woorden niet. “We zorgen ervoor dat straffen effectief worden uitgevoerd”, klonk het stoer. Daar kwam niets van in huis.  De uitvoering van straffen onder de drie jaar blijft tot vandaag onbestaande. Daarenboven bracht Kamerlid Sophie De Wit aan het licht dat gedetineerden met straffen tot tien jaar systematisch een half jaar vroeger vrijkomen, op instructie van Van Quickenborne. De minister wil deze praktijk nu officialiseren met een nieuw wetsontwerp. Sophie De Wit wees hem in de Kamer op zijn verantwoordelijkheid.

Sophie De wit: “Stafuitvoering is een kerntaak van de overheid. Van Quickenborne zei dat men hem mocht afrekenen op zijn daden, eerder dan op zijn woorden.  Aan woorden heeft hij inderdaad geen gebrek. Maar aan daden? De uitvoering van straffen onder de drie jaar is er nog altijd niet, ondanks beloftes. En gaan we criminelen met celstraffen tot tien jaar gewoon gratis een strafkorting van zes maand geven. Van Quickenborne wordt stilaan de minister van straffeloosheid en gebroken beloften.”

Strafuitvoering is lachertje

“Ondanks zijn grote woorden in het begin van deze legislatuur slaagt minister Van Quickenborne er niet in om voldoende gevangeniscapaciteit te creëren. In plaats van beleid te voeren, kiest hij en nu ook de voltallige federale regering voor het vroegtijdig vrijlaten van criminelen. Hiermee geeft men een vreselijk signaal naar onze maatschappij en naar slachtoffers: dat de strafuitvoering in dit land een lachertje is.”

Ferm lik op stuk

Sophie De Wit maakte zich in de Kamer bijzonder boos op de minister toen die stelde dat de N-VA-burgemeesters hem tegenwerkten bij het oprichten van justitiehuizen. Hij sleurde er zelfs het politieke afscheid van Valerie Van Peel bij. Hij kreeg meteen ferm lik op stuk van Sophie De Wit: “Toen Valerie Van Peel de problematiek van huiselijk geweld op kinderen wilde aanpakken met een wetsvoorstel werd dat door Van Quickenborne vakkundig getorpedeerd, maar louter omdat het voorstel van de N-VA kwam. Hij wist daarenboven al van bij zijn aantreden van de overbevolking. Toch haalde hij toen de grote woorden boven. Criminelen die straffen tot tien jaar kregen, dat zijn geen doetjes! Wat gaat hij zeggen aan de slachtoffers van die mensen en hun familieleden?”, vraagt Sophie zich af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is