Sophie De Wit na ontsnapping in Turnhout: “Ontsnappen uit de gevangenis moet strafbaar zijn”

Door Sophie De Wit op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Gevangenissen

“Het kan écht niet dat gevaarlijke criminelen zomaar over de muur van een gevangenis klimmen in het midden van een stad.” Kamerlid Sophie De Wit vraagt een grondig onderzoek naar de ontsnapping van vijf gevangenen uit de gevangenis van Turnhout. Ze vraagt ook dat ontsnappen uit de gevangenis strafbaar wordt. “Wij zijn daar al langer vragende partij voor.”

Majeur veiligheidsprobleem

De ontsnapping van vijf gedetineerden uit de gevangenis van Turnhout wijst op een majeur veiligheidsprobleem, vindt De Wit. De vijf konden gewoon over de muur klauteren. “Blijkbaar is er sprake van een ‘dode hoek’ in de gevangenis van Turnhout. Ik wil hier het fijne van weten.”

Ontsnappen aan straf

En dan het strafbaar maken van ontsnappingen. “Nu zijn er absoluut geen gevolgen als je probeert uit de gevangenis te ontsnappen, tenzij daarbij nieuwe strafbare feiten worden gepleegd zoals het toebrengen van slagen en verwondingen.” In het nieuwe strafwetboek waaraan de Kamercommissie Justitie werkt, wordt ontsnappen strafbaar. Maar Sophie De Wit wil daar niet op wachten. “Ik doe een oproep aan de commissie Justitie om dat voorstel af te zonderen van de bespreking van de hervorming van het strafwetboek. De teksten zijn klaar en kunnen snel gestemd worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is