Sophie De Wit: “Laat zaken over zedenfeiten altijd achter gesloten deuren plaatsvinden”

Door Sophie De Wit op 14 december 2021, over deze onderwerpen: Justitie
Sophie De Wit

“Men heeft er altijd de mond van vol dat we meer aandacht moeten hebben voor de slachtoffers. Wel, dit is zo’n voorstel.” Kamerlid Sophie De Wit legde op Radio 1 nog eens uit waarom ze al in april van dit jaar een wetsvoorstel indiende om processen over zedenfeiten standaard achter gesloten deuren te houden. Ze deed dat naar aanleiding van het proces over de moord op Julie Van Espen. “We willen het slachtoffer de traumatische ervaring besparen van publiek alles opnieuw te moeten beleven.”

Intieme details minuut per minuut te volgen op sociale media

Kamerlid De Wit betwijfelt of de samenleving er nut aan heeft om bij zedenprocessen alle details minuut per minuut te kunnen volgen op sociale media. “In zo’n verkrachtingszaak worden zeer intieme zaken verteld. Op sociale media begint dat dan een eigen leven te leiden. We hebben dat onlangs gezien in de zaak-De Pauw, waar je minuut per minuut kon volgen wie wat gezegd heeft.”
In haar wetsvoorstel houdt Sophie De Wit wel de mogelijkheid open om processen over zedenfeiten toch openbaar te voeren indien een van de partijen of de rechter dat wenselijk acht.

Beluister Sophie De Wit in De Ochtend

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is