Sophie De Wit: “Federale regering moet in de pas van de rechtstaat lopen”

Door Sophie De Wit op 22 december 2020, over deze onderwerpen: Politie, Justitie, Coronacrisis
Sophie De Wit

Het College van Procureurs-generaal vaardigde vorige week een aangepaste omzendbrief uit over de handhaving van de coronamaatregelen op aangeven van de minister van Justitie. Die verschafte duidelijkheid over wanneer de politie een privéwoning kan betreden. Daarnaast kwam er ook een forse verhoging van de boetes voor lockdownfeestjes: tot 750 euro boete voor deelnemers en 4.000 euro voor organisatoren. De boete is een zogenaamde onmiddellijke minnelijke schikking, die door een politieagent wordt uitgeschreven. Voor Kamerlid Sophie De Wit gaat dit veel te ver: “In een rechtstaat moeten straffen van die orde een wettelijke basis hebben die door het parlement werd gestemd. Dergelijke hoge boetes horen bovendien door een rechter te worden opgelegd, niet door een politieagent. We leven in een rechtstaat, geen politiestaat.”

Verglijden naar een politiestaat

Liberaal burgemeester van Oostende roept op tot absolute nultolerantie, waardoor zelfs de oma die een kleinkind te veel bij haar thuis uitnodigt, een boete van 4.000 euro riskeert. Voor Sophie De Wit toont dit aan dat we verglijden naar een politiestaat: “De regering moet dringend werk maken van een wettelijk kader in overeenstemming met de Grondwet. Dat zulke verregaande beslissingen genomen worden door individuele ministers met een pennentrek van een ministerieel besluit is stuitend. Dat de federale regering maatregelen moet nemen om het coronavirus in te dijken, zal niemand tegenspreken. Maar dat de regering enorm zwaar ingrijpt in de privésfeer met disproportioneel hoge boetes voor wie nog maar één persoon te veel thuis zou ontvangen terwijl in de hal van de luchthaven van Charleroi meer dan 10.000 mensen samentroepen, is onuitlegbaar.”

Disproportioneel veel vrijheid afgenomen in privésfeer

Voor de N-VA toont dit het falen van de federale overheid in de aanpak van de coronacrisis aan. Omdat ze de publieke ruimte zelf niet onder controle krijgt, wordt er disproportioneel veel vrijheid afgenomen in de privésfeer. “Zij die de regels flagrant overtreden, moeten uiteraard aangepakt worden, door hen via de snelrechtprocedure voor de rechter te brengen. Maar een politieagent een boete van 4.000 euro laten uitschrijven voor een grootmoeder die een kleinkind te veel uitnodigt? Ik pas voor zo’n kille maatschappij. Genoeg is genoeg, het wordt hoog tijd dat de regering in de pas van de rechtstaat gaat lopen”, zegt De Wit.

“Ik blijf uiteraard iedereen oproepen om de coronamaatregelen zo goed als mogelijk op te volgen”, besluit ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is