Sophie De Wit: “Capaciteit aanpassen aan het aantal gevangenen in plaats van andersom”

Door Sophie De Wit op 21 februari 2019, over deze onderwerpen: Justitie, Gevangenissen
Vrouw achter tralies

“Het moet gedaan zijn om wetten, straffen en het aantal gevangenen aan te passen aan het aantal plaatsen in de gevangenis.” Kamerlid Sophie De Wit is niet te spreken over de vrijlating van een 19-jarige vrouw na een steekpartij in Mol. De vrouw was aangehouden op verdenking van een moordpoging, maar mocht dezelfde dag al naar huis met een enkelband.

Vrezen voor nieuwe confrontatie

Voor Kamerlid en justitiespecialiste van de N-VA Sophie De Wit is dat onaanvaardbaar. “Elektronische voorlopige hechtenis kan zinvol zijn in bepaalde gevallen, maar hier spreken we wel over een poging tot moord. Hoe leg je uit dat een slachtoffer, de dag na een aanslag op haar leven, moet vrezen dat ze opnieuw geconfronteerd kan worden met de dader? Een dader die de feiten bekend heeft, nota bene”, hekelt Kamerlid De Wit de beslissing tot vrijlating.

Kloof tussen justitie en burger verkleinen

Sophie De Wit wil dat de elektronische voorlopige hechtenis voor bepaalde zware misdrijven uitgesloten wordt. “Op die manier creëren we duidelijkheid, die zeker bij zware misdrijven broodnodig is. Ofwel oordeelt de onderzoeksrechter bij die misdrijven effectief dat voorlopige hechtenis nodig is en zit de verdachte die uit in de gevangenis, ofwel is de voorlopige hechtenis niet nodig. Maar van de onduidelijke situatie waarin we nu zitten, wordt niemand beter. Integendeel, dit vergroot de kloof tussen justitie en de burger, terwijl we die net moeten verkleinen”, zegt De Wit.

Meer plaatsen in de gevangenissen

Tot slot klaagt De Wit een kwalijke gewoonte aan in ons land, die we dringend achter ons moeten laten: “Het moet gedaan zijn om wetten, straffen en het aantal gevangenen aan te passen aan het aantal plaatsen in de gevangenis. We moeten de capaciteit aanpassen aan onze wetten en aan het aantal gevangenen. En dus moet het aantal plaatsen in onze gevangenissen omhoog.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is