
Afgesloten zonder vervolging
Uit de cijfers blijkt dat in 33,5 procent van de dossiers geen strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld wegens technische redenen, zoals ‘onvoldoende bewijzen’ of ‘dader onbekend’. In 3,8 procent van de gevallen beslist het parket niet te vervolgen omwille van opportuniteitsredenen, zoals ‘beperkte maatschappelijke weerslag’, ‘geen strafblad’ of ‘jeugdige leeftijd van de verdachte’.
Bijna 40 procent van de zaken wordt dus afgesloten zonder dat het tot een rechtszaak komt. Bovendien blijkt uit de cijfers dat in slechts 16 procent van de dossiers effectief vervolging wordt ingesteld.
“Onbegrijpelijk bij zware feiten”
Sophie De Wit reageert scherp: “Ik vind het ronduit bizar dat bij ernstige feiten zoals verkrachting, aanranding, zedenschennis, pedofilie of incest zulke redenen worden ingeroepen. Hoe kan het ontbreken van een strafblad of de beperkte maatschappelijke impact een rol spelen in bijvoorbeeld een verkrachtings- of pedofiliezaak?”
Wordt vervolgd
Sophie De Wit benadrukt dat de lage vervolgingsgraad toont dat er nog veel werk is: “Als we het aandeel vervolgingen willen verhogen, moeten we sterker inzetten op bewijsverzameling. Dat kan enkel door slachtoffers beter te begeleiden en de drempel voor aangifte te verlagen. Ik roep de parketten op om in de toekomst zoveel mogelijk zaken van seksueel geweld door te zetten naar vervolging.”