Overheidsinstelling beheert half miljard zonder professionele boekhouding

Door Sophie De Wit op 30 september 2016, over deze onderwerpen: Justitie
Sophie De Wit

Het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV), een federale instelling die zo’n half miljard aan in beslag genomen geld en verbeurdverklaarde goederen beheert, blijkt nog steeds niet over een deftige boekhouding te beschikken. Nochtans werd de opdracht voor het nieuwe boekhoudsysteem al in 2012 gegund en moest het in 2015 volledig in gebruik worden genomen. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd het systeem met een prijskaartje van maar liefst 425.000 euro opgeschort en is er nog geen nieuwe datum voor ingebruikname. Intussen beheert het COIV al het geld en de goederen met de oude, ronduit amateuristische boekhouding. “Onbegrijpelijk”, vindt Kamerlid Sophie De Wit.

“Het COIV weet vaak niet eens van wie het geld is dat het binnenkrijgt. Ook waren er getuigenissen van goederen, zoals diamanten, die allemaal in één doos werden bewaard. Onmogelijk om dan nog ooit te weten wat precies aan wie toebehoort”, verklaart De Wit. “Zeker als het in beslag genomen goed achteraf moet worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar is dat ronduit problematisch.”

Amateurisme troef

“Al jaren debatteert het parlement om het COIV uit zijn amateurisme te halen en de 21ste eeuw in te leiden”, aldus De Wit. “Dankzij een deftige boekhouding zou de instelling eindelijk een goed zicht krijgen op wat ze beheert. Maar anno 2016 blijkt dat de bestelde boekhoudapplicatie nog steeds niet wordt gebruikt en het COIV zijn goederen nog steeds op volstrekt amateuristische wijze beheert. Ik vraag minister Geens en de nieuwe directeur om hier zo snel mogelijk werk van te maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is