Kraken nu echt strafbaar

Door Sophie De Wit op 5 oktober 2017, over deze onderwerpen: Politie, Justitie, Verandering
Sophie De Wit

Het voorstel om kraken strafbaar te maken, is definitief goedgekeurd in de Kamer. Deze bizarre situatie wordt rechtgetrokken en vanaf nu zal kraken – in de brede zin van het woord – strafbaar zijn.

Het bezetten van andermans bewoond pand zal onmiddellijk strafbaar zijn, door een uitbreiding van het begrip 'woonstschennis'. De politie kan dan meteen tussenkomen en de krakers verwijderen.

Daarnaast wordt ook het kraken van onbewoonde panden verboden, mits er een klacht is van de eigenaar. Voordien kon de eigenaar enkel via een procedure voor de vrederechter de uitzetting van de krakers bekomen, maar dat kon zeer lang aanslepen. In de toekomst zal de procureur des Konings op korte termijn een uitzettingsbevel kunnen afleveren en wordt ook de burgerlijke procedure versneld. Op die manier kan er daadkrachtiger en sneller opgetreden worden tegen deze flagrante inbreuken op het eigendomsrecht.

Kamerlid Sophie De Wit is zeer tevreden: “Ondanks de tegenwerking van de oppositiepartijen die dit dossier nodeloos lang lieten aanslepen, hebben we deze dringende wetswijziging kunnen doorvoeren.”

Opvallend is trouwens ook de bizarre houding van de Gentse socialistische burgemeester Termont. De flip-flophouding van de socialisten is bijna niet te geloven. Het ene moment zijn ze erg laks in de commissie, om dan later de Gentse burgemeester overdreven drastisch en streng te horen fulmineren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is