Gegarandeerde dienstverlening in gevangenissen is noodzaak

Door Sophie De Wit op 9 februari 2018, over deze onderwerpen: Politie, Justitie, Gevangenissen
Radicalisering in gevangenis: actieplan op volle snelheid

Een nieuwe 32-urenstaking van het gevangenispersoneel toont nogmaals aan dat een gegarandeerde dienstverlening een noodzaak is. “Tientallen agenten moeten weer invallen, terwijl zij hun handen al vol hebben met politiewerk”, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. “We zijn zowat het enige land in Europa dat geen gegarandeerde dienstverlening heeft. Tijd om dat dringend te veranderen.”

Parlement kan knoop doorhakken

In het federale regeerakkoord staat de garandeerde dienstverlening vermeld. De minister van Justitie wil met de vakbonden tot een onderhandelde oplossing komen. Maar ondertussen tikt de klok verder en worden er weinig vorderingen gemaakt. “Als het niet lukt met de vakbonden, moet het parlement maar zelf de beslissing nemen”, vindt Sophie De Wit. “Mijn wetsvoorstel ligt klaar. De N-VA wil hier echt werk van maken.”

Meer gevangenispersoneel

Europa tikte ons land al meermaals op de vingers voor het uitblijven van een gegarandeerde dienstverlening. Omdat de gevangenisomkadering tijdens stakingen te beperkt is, riskeert de overheid bovendien schadeclaims en boetes. Ondertussen maakt de regering alvast werk van meer gevangenispersoneel. Netto kwamen er de voorbije jaren 451 personeelsleden bij. “Dat is een grote inspanning op korte tijd, zeker in tijden van besparingen”, besluit Sophie De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is