“Eerst besliste minister Van Quickenborne om een detentietehuis in dezelfde gebouwen als een opvangcentrum voor kwetsbare jongeren onder te brengen, en nu wordt onze ergste nachtmerrie werkelijkheid”, vervolgt het Kamerlid. De gedetineerde ontsnapte uit het centrum via een raam, wat pas dagen na de feiten bekendgemaakt werd. Hij werd ondertussen nog niet gevat.

Opspraak

Eerder kwam minister Van Quickenborne in opspraak na een mesaanval op twee agenten in Brussel, waarbij Justitie niet bepaald doortastend handelde. Niet veel later werd een copycat opgepakt die zichzelf in brand stak in zijn cel en ook gisterennacht vond er een nieuwe mesaanval plaats op een agent in de beruchte Noordwijk. Die bleef gelukkig ongedeerd.

Flinke knauw in vertrouwen Justitie

“Opnieuw een flinke knauw in ons vertrouwen in Justitie”, besluit Kamerlid Sophie De Wit. “Hoe kan de burger zich nog veilig voelen als een gedetineerde zomaar uit een detentiehuis kan ontsnappen én dagen later nog steeds op vrije voeten loopt zonder ons medeweten? Hier is geen uitleg voor.”

Sophie De Wit zal de minister hierover bevragen in de Kamer.