Amper één verbeurdverklaarde auto aan politie overgedragen

Door Sophie De Wit op 30 september 2016, over deze onderwerpen: Politie, Justitie
Sophie De Wit

Het COIV beheert zo’n half miljard aan in beslag genomen goederen namens de federale overheid. Sinds april 2014 kan de instelling verbeurdverklaarde goederen, zoals auto’s en computers, ook aan de politie overdragen. Begin dit jaar gebeurde dat onder ruime persbelangstelling een eerste keer met een in beslag genomen voertuig. Volgens Justitieminister Koen Geens (CD&V) gingen criminelen voortaan met hun eigen middelen door de politie bestreden worden. “Maar die auto is niet de eerste in een lange rij geworden”, stelt Sophie De Wit vast. “Het voorbije halfjaar werd geen enkel goed meer overgedragen aan de politie. Dat is een zeer pijnlijke vaststelling”, vindt het Kamerlid.

Het verwaarloosbare aantal overgedragen goederen is volgens de bevoegde minister te wijten aan verschillende factoren. Zo zijn er de wettelijke restricties die het aantal vermogensbestanddelen strikt beperken. Daarnaast is steeds de toelating van de onderzoeksrechter nodig. Geens wil de nieuwe directeur van het COIV daarom opdragen om “het proces opnieuw ter hand te nemen”.

Overdracht eenvoudiger maken

De Wit wil daar niet op wachten en bereidt zelf alvast een wetsvoorstel voor om de verbeurdverklaarde goederen makkelijker naar de politie over te dragen. “Maar ik wil ook een wettelijk kader creëren om in beslag genomen goederen tijdelijk in gebruik te geven”, zegt zij. “Stel bijvoorbeeld dat we die goederen tijdelijk kunnen laten gebruiken door het lokale OCMW: dat zou beslist een meerwaarde betekenen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is