Wetsvoorstel Open Vld rond elektronisch toezicht mist doel en budgetten

Door Sophie De Wit op 12 december 2013, over deze onderwerpen: Justitie

Het wetsvoorstel van Open Vld rond de uitbreiding van elektronisch toezicht (ET) dat gisteren in de Kamercommissie Justitie door de meerderheidspartijen werd goedgekeurd, kan niet op de goedkeuring rekenen van de N-VA. “Dit is niet meer dan de zoveelste aflevering in de goednieuwsshow van Turtelboom. Het klinkt natuurlijk mooi zo vlak voor de verkiezingen", stelt Kamerlid en strafrechtspecialiste Sophie De Wit (N-VA) hard.
 
De regering creëert met deze maatregel een ongelijk systeem. Tot nu kon ET enkel toegekend worden door gevangenisdirecteurs voor straffen onder de drie jaar en door de strafuitvoeringsrechtbank voor straffen boven de drie jaar. Maar dat ET valt telkens veel lichter uit, acht maand gevangenisstraf wordt omgezet naar 31 dagen ET. Daarnaast is er het ET dat de rechter kan uitspreken. Dat wordt wél effectief uitgevoerd voor die termijn, maar hier wordt de strafuitvoeringsrechtbank buitenspel gezet.

De nieuwe wetgeving wordt pas eind 2014, begin 2015 in het beste geval uitgevoerd, de regering-Di Rupo schuift het altijd maar voor zich uit omwille van budgettaire redenen.

Volgens Open-Vld ontlast de nieuwe regeling de gevangenissen, maar ook dat klopt niet. Het kabinet Turtelboom gaf dit toe tijdens de bespreking. De nieuwe regelgeving voorziet namelijk maar een ET door de rechter van maximum 1 jaar. Deze veroordeelden kregen in het oude systeem ook al ET, maar dan door de gevangenisdirecteur, of hun straf werd gewoonweg niet uitgevoerd. Dit systeem gaat simpelweg de oude praktijk vervangen.
 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is