Vijf keer meer wagens in Aartselaar dan in buurgemeenten

Door Sophie De Wit op 17 september 2015, over deze onderwerpen: Aartselaar

Van de gehele Antwerpse zuidrand zijn er in Aartselaar de meeste auto's ingeschreven, bijna vijf keer meer dan in gemeenten als Kontich, Mortsel en Edegem. Al valt dat in de eerste plaats te wijten aan het hoge aantal leasingmaatschappijen.

Het is op het eerste gezicht een indrukwekkend cijfer: in Aartselaar zijn er voor dit jaar maar liefst 51.584 personenwagens ingeschreven. Als je rekening houdt met het inwonersaantal, gaat het om 3.631 wagens per 1.000 inwoners. Een straf gemiddelde, dat evenwel een simpele verklaring heeft. "Er zijn in onze gemeente verschillende grote leasingsmaatschappijen gevestigd, zoals Nissan Beerens, Alphabet en Leasence. Dat geeft natuurlijk een vertekend beeld", aldus burgemeester Sophie De Wit (N-VA).

"Al zullen er ook bij ons heel veel gezinnen zijn met twee auto's. We hebben in Aartselaar geen station of tramsporen. De bussen van De Lijn rijden hier ook niet altijd en overal. We kunnen onze inwoners dus moeilijk ontraden om een auto te kopen. In de plaats daarvan willen we de mensen aanmoedigen om hun auto vaker te laten staan. Dat is verkeersveiliger, goedkoper, gezonder en duurzamer. In dat kader nemen we deel aan campagnes als 'Mijn korte ritten' en de Car Free Day", aldus De Wit.

Hove

In het rijtje met meest ingeschreven wagens volgen na koploper Aartselaar de gemeenten Kontich, Ranst en Mortsel op respectabele afstand. De gemeente met het laagste aantal ingeschreven wagens is Hove, mede te wijten aan het relatief lage inwonersaantal. Verder valt op dat, op de gemeenten Hove en Kontich na, overal het aantal ingeschreven wagens per 1.000 inwoners is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. In Wommelgem en Niel gaat het om een toename van 26 en 23 auto's. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is