Veroordeelden voor zware misdrijven moeten pro-Deosysteem financieren

Door Sophie De Wit op 26 november 2014, over deze onderwerpen: Justitie, Verandering
Veroordeelden voor zware misdrijven moeten pro-Deosysteem financieren

Iedere crimineel of correctioneel veroordeelde zal voortaan 120 euro moeten storten in een nieuw fonds om de gratis rechtsbijstand te financieren. Dat stelt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit voor in een wetsvoorstel. Volgens het Rekenhof moet dat fonds jaarlijks veertien miljoen euro opleveren. Met dat budget kunnen de advocaten worden vergoed die prestaties leveren in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand, het vroegere ‘pro-Deosysteem’.

“Die kosten swingen namelijk de pan uit. Zeker sinds het Salduz-arrest, dat bepaalt dat een verdachte beroep kan doen op een advocaat vóór het eerste verhoor”, verduidelijkt De Wit. De kostprijs voor de juridische tweedelijnsbijstand is de voorbije vijftien jaar verdrievoudigd, naar zo’n tachtig miljoen euro per jaar. Voor de regering is het steeds moeilijker om de advocaten te betalen die onvermogenden gratis bijstaan.

“Als iedereen die wordt veroordeeld door assisen of de correctionele rechtbank voortaan 120 euro stort in dat nieuwe Fonds, beschikt de staat jaarlijks over extra geld om de pro-Deoadvocaten te financieren. Het Rekenhof heeft zich al over het voorstel gebogen en schat de opbrengst op veertien miljoen euro extra per jaar”, aldus De Wit.

Op dit ogenblik moeten veroordeelden al 150 euro betalen in een Fonds voor Hulp aan Slachtoffers. De Wit wil dit ook zo houden. “Als een veroordeelde maar weinig geld heeft, dan moeten eerst de gerechtskosten worden betaald, vervolgens de som voor het Fonds voor Hulp aan Slachtoffers en pas daarna de som voor het Fonds voor Tweedelijnsbijstand.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is