Uitgebreid peloton rijdt Banaan officieel in

Door Sophie De Wit op 28 september 2015, over deze onderwerpen: Aartselaar

De realisatie van de N171-Banaan is officieel een feit. Het westelijk deel tussen de E19 en het bedrijvenpark Krekelenberg, langs de A12, werd zondagmiddag door een honderdtal fietsers ingereden.

Rumst/boom

Ruim honderd genodigden en geïnteresseerden daagden zondagmiddag op aan de Reetse Delhaizeparking voor een fietstocht over de zopas aangelegde Banaan.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) was aangekondigd, maar begrotingsbesprekingen hielden hem in Brussel.

Het traject van anderhalve kilometer werd door de kolonne fietsers in vijf minuten afgemaald. Het peloton werd geleid door de burgemeester van Rumst, met in haar kielzog de collega's van vier belanghebbende buurgemeenten. Ter hoogte van de rotonde aan de 's Herenbaan werd even halt gehouden om het obligate lintje door te knippen.

Rupelpark

Burgemeester van Rumst Wendy Weckhuysen (CD&V) kreeg de eer om het lintje door te knippen. Ze werd bijgestaan door Sophie De Wit (N-VA) uit Aartselaar, Jeroen Baert (N-VA) uit Boom, Tom De Vries (Open VLD) uit Niel en Rob Mennes (CD&V) uit Schelle. Daarna ging het onder begeleiding van een fietsfanfare richting Kleine Paepedaelen voor een feestelijke receptie, mét bananentaart.

'Het gaat om het westelijk deel van demissing link tussen de E19 en het bedrijvenpark Krekelenberg in Boom en Niel', zegt Roel Smets, directeur van hetAgentschap Wegen en Verkeer. 'De doorgetrokken N171 ontlast de woonstraten van Boom, Rumst en Niel van het drukke sluipverkeer tussen de A12 en de E19. Met een betere leefbaarheid en veiliger verkeer tot gevolg. Het vrachtverkeer van en naar de industriezone Krekelenberg raakt via de nieuwe gewestweg vlotter op zijn bestemming. Terwijl het gemotoriseerd verkeer gebruikmaakt van de nieuwe weg, volgen fietsers een aangenaam traject door het toekomstige Rupelpark.'

Bij de werkzaamheden zaten naast de Banaan zelf onder meer ook de bouw van vijf fietstunnels en twee rotondes, de heraanleg van trottoirs en hetwegdek van een deel van de 's Herenbaan alsook de ontsluiting van het bedrijventerrein Krekelenberg en de aanleg van het

Rupelpark. Aanplantingen voor dit laatste project worden nog dit najaar gerealiseerd. Het totale kostenplaatje bedraagt 10,4 miljoen euro.

Bananentaartjes

Smets kwam ook terug op het nog resterende deel expresweg tussen A12 en Eikenstraat-Pierstraat. 'We zijn volop de benodigde terreinen aan het onteigenen. Een en ander verloopt niet altijd even gemakkelijk. Een timing plakken op de datum waarop we met dit laatste ontbrekende stukje kunnen starten is voorlopig niet mogelijk. Het is alleen nu al duidelijk dat dit zeker nog een aantal jaar zal duren.'

Na de speeches volgde een plechtige receptie waarbij bananentaartjes als nieuw streekproduct werden aangeprezen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is