N-VA wil stakende cipiers vorderen

Door Sophie De Wit op 12 mei 2016, over deze onderwerpen: N-VA

Tijd om de stakende cipiers op te vorderen, zoals ook Daniël Termont een tijd geleden deed met de vuilnismannen! Het algemeen belang komt in het gedrang, zowel de volksgezondheid in de gevangenissen als politie en leger dat in tijden van terreurdreiging echt wel beters te doen heeft dan in te vallen voor een politieke staking in Franstalig België!

N-VA wil het stakende gevangenispersoneel vorderen. Net zoals de Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) dat vorig jaar deed met de vuilnisophalers van Ivago.

Even terugspoelen naar mei 2015. In Gent staken de huisvuilophalers, en blijven ze staken. De socialistische burgemeesters Termont kan niet meer aanzien dat zijn stad stilaan een grote vuilnisbelt wordt, en vordert het stakende personeel van Ivago. Een oude, in onbruik geraakte wet maakt dat mogelijk.

N-VA haalt daar nu inspiratie voor een oplossing van het probleem in de gevangenissen. "Zult u een Termontje doen?", zo vroeg Kamerlid Sophie De Wit, ondertussen leading lady van de partij voor alle Justitiedossiers, aan premier Michel tijdens het vragenuurtje in de Kamer. N-VA stelt voor dat de federale regering, waarin ze nog altijd de grootste partij is, ook het stakende personeel van de gevangenissen opvordert.

Politieke staking

Volgens De Wit is dit "een politieke staking op de kap van de gedetineerden". Zo motiveert ze die uitspraak: "In Vlaanderen", zo zegt ze, "wordt niét gestaakt. In Wallonië en Brussel wel."

N-VA ziet dit slechts als dit een oplossing op de korte termijn. Zoals gekend streeft de partij - en zij niet alleen, ook Open VLD denkt al lang in die richting - op de langere termijn naar een minimale dienstverlening.

58 cipiers elke dag in vakbondsvergadering

Veel meer kun je vakbonden niet tegen de haren strijken, maar De Wit deed toch nog een poging en klaagde het absenteïsme aan.

Het gewone absenteïsme, met 901 zieke cipiers per dag, op een totaal van om en bij de 7000. Maar ook het syndicale absenteïsme. Elke dag zijn 58 cipiers onbeschikbaar omdat ze aan vakbondsvergadering deelnemen, het dubbele van zes jaar geleden.

De Wit: "De vakbonden organiseren mee de onderbezetting waartegen ze vandaag staken."

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is