Onbegrijpelijk dat ‘jihadimoeder’ voorwaardelijk vrij is

Door Sophie De Wit, Kristien Van Vaerenbergh op 8 augustus 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie
Onbegrijpelijk dat ‘jihadimoeder’ voorwaardelijk vrij is

Kamerleden Sophie De Wit en Kristien Van Vaerenbergh vinden het onbegrijpelijk dat Fatima Aberkan, ook bekend als de ‘jihadimoeder’, weer voorwaardelijk op vrije voeten is. Dat komt omdat het Hof van Cassatie haar zaak nog niet heeft behandeld en het Brusselse gerecht nu heeft beslist dat de redelijke termijn voor behandeling is overschreden. “Aberkan kreeg vijftien jaar cel, de zwaarst mogelijke straf. In tijden van terreurdreigingsniveau 3 is het onbegrijpelijk dat justitie dit dan niet als een prioriteit beschouwt”, vinden beide justitiespecialisten.

Fatima Aberkan is een van de spilfiguren in de rekrutering van Syriëstrijders. “Ze kreeg dan ook de maximumstraf voor haar betrokkenheid bij die daad van terrorisme. Het Hof van Cassatie oordeelt niet meer over de feiten zelf, maar moet enkel nagaan of de procedures correct werden gevolgd. Dat Cassatie nog geen datum heeft geprikt om haar beroep te behandelen en Aberkan daardoor voorwaardelijk kan vrijkomen, doet in deze tijden toch echt de wenkbrauwen fronsen”, vindt De Wit.

Geloofwaardigheid krijgt knauw

“Dit getuigt van een grote wereldvreemdheid en geeft aan andere veroordeelden het signaal dat ze maar gewoon in cassatieberoep moeten gaan om weer op vrije voeten te komen”, besluit Van Vaerenbergh. Zij hoopt dan ook dat zulke vrijlatingen door het getalm van justitie in de toekomst niet meer voorkomen. “Voor de regering en de politie is de terreurbestrijding een absolute prioriteit. Het is belangrijk dat ook justitie op diezelfde golflengte zit, anders verliezen we al onze geloofwaardigheid in de strijd tegen terrorisme.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is