N-VA wil ook safehouses van terroristen verbeurdverklaren

Door Sophie De Wit op 29 april 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie
Safehouse

Zogenoemde safehouses of schuiladressen waar je kan onderduiken of moordwapens opslaan, een huis van waaruit je op een mensenmassa kan schieten, een auto die je naar de plaats van de aanslag brengt: terroristen gebruiken vaak (on)roerende goederen om hun misdrijven voor te bereiden en te plegen. Een rechter kan die goederen vandaag niet verbeurdverklaren, zelfs al is dat soms noodzakelijk om een terroristische groepering definitief te kunnen ontmantelen. “Dat kan echter wel als het om misdrijven gaat zoals mensenhandel, mensensmokkel of prostitutie”, constateert Kamerlid en N-VA-justitiespecialiste Sophie De Wit. “De logica daarin ontbreekt.” Met een eigen wetsvoorstel in het kader van de antiterreurmaatregelen wil zij daaraan nu een mouw passen. 

De huidige wetgeving legt ook op dat de beschuldigde eigenaar moet zijn van het goed dat wordt verbeurdverklaard. Ook daarop worden vandaag geen uitzonderingen toegestaan voor terroristen. “Een voertuig dat bijvoorbeeld wordt geleend om terroristen naar de plaats van de aanslag te brengen of een safehouse dat wordt gehuurd moeten we in de toekomst ook kunnen verbeurdverklaren. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat dit gebeurt bij verhuurders die te goeder trouw zijn en geen weet hebben van de terroristische plannen. Denk maar aan de taxi die de terroristen naar Zaventem bracht. Een eigenaar die zijn goed daarentegen wel bewust laat inzetten voor terroristische activiteiten kan met mijn wetsvoorstel zijn eigendom kwijtraken. Zo kan de persoon die Abeslam al die tijd hielp onderduiken zijn huis verbeurdverklaard zien worden. Sympathisanten zullen daardoor minder snel geneigd zijn om terroristen te hulp te schieten”, meent De Wit.

Ook na verkoop

Omdat terroristen de goederen kunnen verkopen die ze gebruik(t)en voor een terroristische aanslag, voorziet het wetsvoorstel dat de rechter ook de gelden uit die verkoop nadien kan verbeurdverklaren. Ook dat staat de wet al toe voor huisjesmelkerij, mensenhandel, mensensmokkel en prostitutie. “Het is logisch én noodzakelijk dat ook dat wordt aangepast”, besluit De Wit. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is