Moordenaar krijgt schadevergoeding door falende justitie

Door Ben Weyts op 24 maart 2014, over deze onderwerpen: Gevangenissen, Justitie, Politie

Kamerlid en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts reageert verbolgen op de schadevergoeding van 5.000 euro die een van de drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen krijgt toegekend. De reden daarvoor is een wet uit 2005 die de federale regering nog altijd niet heeft uitgevoerd. 

Die wet stelt dat gedetineerden die in de gevangenis verblijven onder een speciaal veiligheidsregime, zoals de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen, dat verblijf moeten kunnen aanvechten. Wat sindsdien ook gebeurd is. Alleen is de commissie die moet oordelen over zo’n beroep nog altijd niet opgericht. Het gevolg? Vijf maanden nadat het vonnis werd uitgesproken, was er nog steeds geen beroep aangetekend. Waarop de rechter de Belgische staat tot het betalen van een schadevergoeding veroordeelde, aangezien de redelijke termijn overschreden is.

Weyts, zelf afkomstig uit Beersel, de gemeente waartoe het politiekorps van Kitty Van Nieuwenhuysen behoort: “Nochtans was minister Turtelboom hier al jaren van op de hoogte. Eind 2011 antwoordde de minister van Justitie op een parlementaire vraag van mijn N-VA-collega Sophie De Wit dat het klachtenrecht er inderdaad nog niet was, maar dat ‘first things first’ moesten afgehandeld worden. Over welke ‘first things first’ gaat het dan? Over de nonsensikale discussie rond de naamgeving?”

Verkeerde prioriteiten

Weyts verwijt Turtelboom dat ze zich ver van de echte prioriteiten voor justitie houdt. “Resultaat: vandaag draait de belastingbetaler ook weer op voor deze grove nalatigheid. Bovendien schept het een precedent voor gelijkaardige procedures. Dat gaat volledig in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van iedere Vlaming.” 

Weyts begrijpt ook niet dat de minister niet zelf reageerde op deze zaak. Cynisch detail: het is uitgerekend Marc Uyttendaele, de echtgenoot van PS-vicepremier Laurette Onkelinx, die de procedure opstartte tegen de Belgische staat. Tot 2007 was Onkelinx overigens zélf minister van Justitie. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is