Landuyt en Crombez kloppen zich op de borst voor niets

Door Sophie De Wit op 23 oktober 2013, over deze onderwerpen: Justitie, Justitie, Justitie

Het arrest van het Hof van Beroep van Brussel waarin de betrokkenen in de zaak Solry vrijuit gaan en de Belgische staat 75 miljoen inkomsten misloopt, zorgt voor beroering. Landuyt en Crombez beweren dat dit in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn door de "wet Landuyt" op de nietigheden. Kamerlid en justitiespecialiste Sophie De Wit van de N-VA vindt die uitspraken misplaatst.

"De drie criteria die het Hof van Cassatie in haar Antigoonrechtspraak al tien jaar hanteert, werden gewoon overgenomen. Er zal dus niets veranderen. De regering-Di Rupo had beter wat meer ambitie getoond om het strafprocesrecht grondig te hervormen. De uitspraken van Crombez en Landuyt wekken de indruk dat de nieuwe wet een einde zal stellen aan vrijspraken door procedurefouten. Niets is minder waar."

Bovendien blijkt dat het Hof in de zaak Solry eerst oordeelde dat het recht op een eerlijk proces werd geschonden voordat het bewijsmateriaal onrechtmatig was. "De Wet Landuyt is hier niet eens van toepassing. Dit ondermijnt het al wankele vertrouwen van de burger en belastingbetaler in de Belgische staat en justitie", besluit De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is