Kan politie verhuizen naar haar eigen kazerne ?

Door Sophie De Wit op 15 juli 2015, over deze onderwerpen: NV-A, Politie

Er wordt 3,2 miljoen euro uitgetrokken voor een studie die moet nagaan of het haalbaar is om de federale gerechtelijke politie van Antwerpen te huisvesten in ... de huidige politiekazerne in Wilrijk. Dat blijkt uit documenten van de federale politie.

Volgens de federale politie moet ze gelukkig niet zelf de rekening betalen. "Dat geld moet de Regie der Gebouwen ophoesten", zegt woordvoerder Agnès Reis. Ook de Regie der Gebouwen bevestigt het plan. "De federale politie moet op onze vraag nu eerst een behoeftenprogramma opmaken. Wij willen weten welke diensten zij daar willen huisvesten en welke specifieke infrastructuur ze daarvoor nodig hebben", zegt woordvoerder Johan Vanderborght. "Tegen eind dit jaar verwachten wij de waslijst met wensen van de politie. Vervolgens kunnen wij een haalbaarheidsstudie laten opmaken om bijvoorbeeld na te gaan of het programma wel degelijk gerealiseerd kan worden op de site en onder welke voorwaarden."

Omstreden gebouw

Volgens onze informatie is voor die studie 3,2 miljoen euro uitgetrokken. Dat blijkt onder andere uit interne documenten van de federale politie. Vanderborght wildat bedrag niet bevestigen. "Een raming van eenstudie kan maar worden opgemaakt op basis van een behoeftenprogramma en de impact die deze heeft op de site", zegt hij.

De vroegere rijkswachtkazerne - officieel kazerne Valaar - heeft intussen een kwalijke en kostelijke reputatie opgebouwd. De kazerne haalde drie jaar geleden nog het nieuws omdat de politiekazerne afgebroken zou worden om er een nieuwe gevangenis te laten bouwen. Alleen waren er toen pas een hele reeks investeringen in gebeurd. Parlementslid Sophie De Wit (NV-A) klaagde toen aan dat er alles samen voor vier miljoen euro nutteloze investeringen in de af te breken politiekazerne waren gebeurd. De pas geïnstalleerde peperdure industriële keuken werd toen maar weer uitgebroken om het hallucinante kostenplaatje enigszins te drukken. De werken aan de politiekazerne in Wilrijk zouden volgens de federale politie vanaf 2016 kunnen starten, maar de Regie der Gebouwen noemt dat "te vroeg".

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is