ISVAG-oven blijft dan toch in Wilrijk

Door Sophie De Wit op 11 september 2015, over deze onderwerpen: Aartselaar

De ISVAG-verbrandingsoven blijft best op de huidige locatie, op driehonderd meter van de Wilrijkse wijk Neerland. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van ISVAG. Ook een uitbreiding van de installatie ligt nog op tafel. Al sinds de jaren '90 wordt er geijverd voor het sluiten of verplaatsen van de afvalcentrale, maar dat lijkt nu verder af dan ooit. De gemeente Aartselaar onderzoekt of juridisch verzet mogelijk is.

Eigenlijk moest de verbrandingsoven van Wilrijk al in 2011 dicht. De milieuvergunning van de ISVAG-verbrandingsoven werd in 2010 echter met tien jaar verlengd. Maar tien jaar en niet de gebruikelijketwintig jaar, want schepen Philip Heylen - voorzitter van de raad van bestuur van ISVAG - wilde destijds nog alle opties tot herlokalisatie openhouden. "Denieuwe locatie moet zowel economisch als ecologisch een beter alternatief zijn voor de huidigesite aan de Boomsesteenweg", aldus Heylen in onze krant in 2008. onze krant in 2008.

Intussen lijkt een verhuis na het aflopen van de huidige milieuvergunning in 2020 compleet van tafel te zijn geveegd door een nieuwe studie, besteld door ISVAG.

Niet op de hoogte

René Lauwers (Groen), schepen van Milieu en Energie in Aartselaar: "In juni ben ik samen met de gezondheidsraad en de milieuraad van onze gemeente uitgenodigd bij de directie van ISVAG om ons de resultaten van die studie te presenteren. Niemand van ons was op de hoogte van de inhoud van dat onderzoek, maar het enige resultaat daaruit was dat de huidige locatie, op een steenworp van drie woonwijken in Wilrijk en Aartselaar, de meest geschikte locatie zou zijn. ISVAG blijft echter compleet vaag over hoe ze tot die conclusie zijn gekomen", aldus Lauwers. "De gemeente Aartselaar is zeer ontgoocheld. Het lijkt alsof hier enkel de economische aspecten gespeeld hebben en dat alle maatschappelijke, sociale en politieke bekommernissen waar Heylen in 2008 nog over sprak, volledig ondergesneeuwd zijn", zegt schepen Lauwers. Aartselaars burgemeester Sophie De Wit(N-VA) onderzoekt of er juridisch verzet kan worden aangetekend. "We willen de situatie aankaarten tijdens een gesprek met minister Joke Schauvliege. Zeker is wel dat Aartselaar zich hier niet zomaar bij zal neerleggen."

Het actiecomité 'De Pijp Uit', dat al van in de jaren '90 strijdt tegen de ISVAG-oven op de huidige locatie, is intussen opgedoekt. "We zijn moegestreden. De politieke wil om deze industriële installatie uit de woonwijken te halen, is gewoon compleet onbestaande", zegt Jan Wanten van De Pijp Uit.

Tom De Bruyckere van ISVAG beklemtoont dat de studies nog niet volledig afgerond zijn. "Er loopt momenteel een heel uitgebreide studie die alle bevindingen van het vorige onderzoek uit 2010 in vraag stelt. Daarin worden alle ecologische, economische en sociale factoren meegenomen. Uit het eerste, afgeronde deel, blijkt de huidige locatie inderdaad de optimale locatie. Andere plaatsen zoals de haven en enkele Antwerpse bedrijventerreinen werden onderzocht, maar minder geschikt bevonden." ISVAG zal dus ook na 2020 niet verhuizen.

Recyclage

De oven verbrandde in 2007 nog 184.000 ton, nu is dat nog 135.000 tot 140.000 ton op jaarbasis. Toch wordt ook de uitbreiding van de activiteiten op de site in Wilrijk nog altijd onderzocht. "De Antwerpenaar recycleert meer en meer en produceert minder afval, maar intussen groeit de Antwerpse bevolking wel sterk aan", zegt De Bruyckere. "Die factoren zullen, net als de organisatie van de logistieke

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is