“Het is tijd om door te duwen”

Door Sophie De Wit op 10 februari 2018, over deze onderwerpen: Justitie

BrusselDe tweede 32-urenstaking op rij in de gevangenissen doet de discussie over de minimale dienstverlening opnieuw oplaaien. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft al sinds 2016 een wetsontwerp in die richting, maar dat is er nog altijd niet. “Geens heeft te veel schrik van de vakbonden”, zeggen regeringspartners N-VA en Open Vld. “Het is tijd om door te duwen.”

Voor de tweede week op rij legden cipiers donderdagavond voor 32 uur het werk neer, uit protest tegen het uitblijven van extra personeel. Vrijdagochtend ging in Vlaanderen amper 25 procent van de cipiers aan het werk, in Wallonië en Brussel was dat 58 procent.

Het protest roept herinneringen op aan destakingsgolf in de lente van 2016. Die duurde toen meer dan vijftig dagen en werd vooral opgevolgd in Wallonië en Brussel. Orgelpunt van dat protest was de inval van vakbondslui op het kabinet Geens. De staking werd uiteindelijk beëindigd na debelofte van de minister om het personeelskader op te vullen tot 7.075 voltijdse equivalenten. Maar

volgens de vakbonden verloopt de rekrutering veel te traag, waardoor er bijna twee jaar later nog altijd 250 mensen te kort zijn.

537.000 verlofdagen

Dat zorgt niet alleen voor een veel te hoge werkdruk (de 7.000 cipiers hebben samen 537.000 verlofdagen over), maar ook voor capaciteitsproblemen, waardoor in sommige gevangenissen tientallen gedetineerden op matrassen op de grond moeten slapen. In Brugge zijn er bijvoorbeeld cellen genoeg, maar twee van de afdelingen worden niet gebruikt omdat er te weinig personeel is.

Met de nieuwe stakingen, duikt ook de discussie over de minimale dienstverlening weer op. Het antifoltercomité van de Raad van Europa (CPT) tikt ons land al jaren op de vingers omdat er bij stakingen geen medische bijstand en wandelingen op de binnenplaats mogelijk zijn. Europa wil dan ook dat er snel werk wordt gemaakt van deminimale dienstverlening.

De maatregel staat ook in het regeerakkoord, maar op een eerste tekst is het goed anderhalf jaar voor de verkiezingen nog altijd wachten. Volgens minister Geens zijn de gesprekken over deminimale dienst verstoord door het sociale conflict, maar zal het wetsontwerp “binnenkort” worden gefinaliseerd. Gisteren wilde hij daar niets aan toevoegen vanwege de lopende onderhandelingen.

Bij regeringspartners Open Vld en N-VA

zijn ze het wachten moe. Volgens hen heeft Geens te veel schrik van de vakbonden. “Het is tijd om door te duwen”, zegt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). “Ons wetsvoorstel ligt klaar, misschien moeten we de bespreking nu gewoon starten, net zoals we gedaan hebben bij de gegarandeerde dienst op het spoor.”

Ook Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) vindt het tijd om knopen door te hakken. “Al sinds ik in 2010 in het parlement kwam, wordt hierover onderhandeld. Het is tijd dat we het gewoon doen.”

Opvorderingen

Maar de socialistische vakbond waarschuwt. “Als de minister doorgaat met de minimale dienstverlening zal de reactie van het ABVV in zijn totaliteit niet mals zijn”, zegt Gino Hoppe van ACOD Gevangenissen. “Opvorderingen zijn voor ons onaanvaardbaar. Het stakingsrecht moet gerespecteerd worden. Als we staken is het alleen voor betere werkomstandigheden. Als dat wordt opgelost, is die hele discussie over de minimale dienstverlening niet meer nodig.”

Timmie VAN DIEPEN ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is