Groen sluit coalitie met PVDA niet uit

Door Sophie De Wit op 29 december 2017, over deze onderwerpen: N-VA

Groen-voorzitter Meyrem Almaci sluit niet uit dat haar partij in Antwerpen een coalitie sluit met PVDA na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Uit rechtse hoek wordt afwijzend gereageerd.

Almaci verduidelijkte donderdag dat Groen nu al ( samen met sp.a, red.) in het district Borgerhout met PVDA in een lokaal bestuur zit en dat Groen alleen een “cordon” rond Vlaams Belang heeft. “Ik ga geen cordon zetten rond elke partij die mij niet zeer aangenaam lijkt”, zegt ze nog.

De stellingname kan niet op de goedkeuring rekenen van enkele andere potentiële coalitiepartners. Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer verwijt Almaci op Twitter dat “alles om de macht draait” en daarvoor “alle middelen goed zijn, zelfs coalities met extreme partijen”. De Backer verzekert dat Open Vld in Antwerpen “niet bestuurt met extreemrechts en extreemlinks”.

CD&V, dat met minister Kris Peeters als lijsttrekker naar de Antwerpse kiezer trekt, laat bij monde van lokaal voorzitter Ariane Van Dooren weten

dat het evenmin wil besturen met Vlaams Belang én PVDA, “eenvoudigweg omdat die partijen inhoudelijk te ver van ons verwijderd zijn.”

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever had eerder al laten verstaan dat hij zeker niet wil samenwerken met PVDA en dat hij in Antwerpen vreest voor een “vierkoppige linkse draak” van Groen, sp.a, PVDA én CD&V.

Enkele van zijn partijgenoten, waaronder parlementsleden Annick De Ridder en SophieDe Wit, waren er donderdag snel bij om deuitspraak van Almaci af te wijzen. “Zo, dat is dan ook weer duidelijk. Groen wil niet enkel met communisten besturen in een district (Borgerhout), maar ook in de tweede havenstad van Europa … (!). Laten we dat gebeuren, Antwerpen? #ik dacht het niet”, schreef Annick De Ridder op Twitter. (blg)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is