FOD Justitie onderzoekt beroep tegen schadevergoeding aan Farid 'le Fou'

Door Sophie De Wit op 19 november 2015, over deze onderwerpen: Justitie, N-VA, Mensenrechten

Het departement Mensenrechten op de FOD Justitie onderzoekt of het beroep aantekent tegen de beslissing van het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg tegen de veroordeling van ons land om een schadevergoeding van 42.000 euro te betalen aan Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid le Fou. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag in de Kamer verklaard.

Het Mensenrechtenhof meent dat Bamouhammad te weinig toegang had tot de rechter, dat hij te vaak is overgeplaatst van de ene naar de andere gevangenis - 43 keer op zeven jaar tijd - en dat hij te dikwijls werd geïsoleerd zonder rekening te houden met zijn gezondheidstoestand. Bamouhammad werd veroordeeld voor moord, diefstal met geweld en gijzelneming.

"De gevangenissen zijn misschien niet wat ze moeten zijn en de mensenrechten zijn belangrijk, maar de weegschaal helt naar de verkeerde kant", stelde Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) tijdens het wekelijkse vragenuurtje. De Wit benadrukte dat er redenen waren voor de gevangenisstraf van de 48-jarige Fransman, dat er redenen waren voor zijn overplaatsingen en dat hij ondertussen bovendien werd vrijgelaten. "Hiermee krijgt hij wellicht een hogere schadevergoeding dan zijn slachtoffers", haalde de N-VA'ster bovendien aan.

Minister Geens onderstreepte dat het departement Mensenrechten op de FOD Justitie "één van de allerbeste" is en dat het feit dat ons land het geding verloren heeft, niet aan een slechte verdediging te wijten was. Er wordt volgens de minister nagedacht over een vorm van beroep tegen de veroordeling bij de Grote Kamer van het Hof, al wees de CD&V'er erop dat de toegang daartoe beperkt is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is