102 nieuwe cellen voor de afbraak

Door Sophie De Wit op 16 mei 2012, over deze onderwerpen: Gevangenissen, Justitie

De opening van de vernieuwde cellenvleugel in Sint-Gillis was een knappe PR-stunt van minister Turtelboom en staatssecretaris Verherstraeten. In een land met een schrijnende overbevolking in de gevangenissen en een zeer manke strafuitvoering, is natuurlijk elke kleine stap vooruit een mooie aangelegenheid voor een goed nieuws-show. Maar die kleine stap vooruit wordt binnen een maand al terug een stap achteruit. Dan beslist de federale regering definitief om de gevangenis van Sint-Gillis om te vormen tot woningen en te gunnen aan een projectontwikkelaar. De hele gevangenis – inclusief de nieuwe gerenoveerde vleugel met een kostprijs van 7,5 miljoen euro – gaat volgens het Masterplan gevangenissen tegen 2016 tegen de grond. Nochtans heeft de N-VA een eenvoudig alternatief. Een alternatief dat wél werkt.

De gerenoveerde vleugel in Sint-Gillis had heel wat voeten in de aarde. In 2004 sloot de vleugel, nadat al eerder aan de aanbestedingen zo’n 20 jaar werd besteed. De vleugel werd volledig gestript en gerenoveerd, en ook dat met de nodige vertragingen. Een jaar geleden heette het nog dat de vleugel ten laatste eind 2011 de deuren opende (al is dat een vrij ironische uitdrukking voor een gevangenis).

Een half jaar later is het dan eindelijk zo ver. 7,5 miljoen euro verdween in de renovatie van een gevangenis die in 2016 de deuren sluit. Want tegen dan zou de nieuwe supergevangenis van Haren er moeten staan. Haren zou meteen de Brusselse gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael overbodig maken. In het geval van Vorst is dat natuurlijk alleen maar toe te juichen. Sint-Gillis laat echter nog wel een menswaardige detentie toe. Bovendien blijkt nu al dat Haren – met haar 1190 plaatsen – de overbevolkte Brusselse gevangenissen niet kan overnemen. In  Haren zullen al  zo’n 200 plaatsen te kort zijn, en dat zal er in 2016 niet op verbeterd zijn.

De oplossing van de N-VA is dan ook kinderlijk eenvoudig: hou Sint-Gillis ook na 2016 open. Of toch minstens het gerenoveerde deel er van. De voordelen zijn legio: de overbevolking verdwijnt en er wordt zelfs een overaanbod aan cellen gecreëerd. Brussel kan daarmee het succesvolle voorbeeld van Nederland volgen. Elke straf kan worden uitgevoerd. Ook wie voor 4 maanden wordt veroordeeld, vliegt in menswaardige omstandigheden achter de tralies. De straffeloosheid verdwijnt en de criminaliteit daalt. Zowel het gevangeniswezen als onze manke strafuitvoering krijgen dan echt een stevig duwtje in de rug.

Maar helaas weigert de federale regering. Zowel minister Turtelboom als staatssecretaris Verherstraeten houden mordicus vast aan het Masterplan gevangenissen. En dat Masterplan is duidelijk: de gehele gevangenis van Sint-Gillis gaat in 2016 dicht en onder de sloophamer. In tussentijd openen ze alvast vrolijk de nieuwe vleugel van 7,5 miljoen euro. De bijhorende woorden over hun strijd voor een efficiëntere strafuitvoering en beter gevangeniswezen klinken echter op slag heel hol.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is